Ακτινίδιο γλυκάκι με 1 μονάδα από το φρούτο (εξωτικό)
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό ακτινίδια μικρά και όχι παραγινωμένα, καθαρισμένα
- 2 λεμόνια
- 50 γραμμάρια στέβια
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
Πώς το κάνουμε:
- Καθαρίζουμε τα ακτινίδια (βοηθάει πολύ τα εργαλείο καθαρισμού ντομάτας).
- Σε μια λεκάνη, τα σκεπάζουμε με νερό, πού έχουμε στύψει τα λεμόνια καί αφήνουμε να σφίξουν για 4-5 ώρες.
- Ξεπλένουμε αρκετά, να φύγει η ξινίλα και στραγγίζουμε τα νερά.
- Στη λεκάνη μας, ξανασκεπάζουμε τα ακτινίδια με τη στέβια, κλείνουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε 12 ώρες στο ψυγείο, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
- Σε μια κατσαρόλα, αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης και βράζουμε για 20 λεπτά (ή μέχρι να δούμε ότι τα ακτινίδια μαλακώνουν εξωτερικά).
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και αφήνουμε για 3-4 ώρες να κρυώσει.
- Αφαιρούμε τα ακτινίδια προσεκτικά με ένα κουτάλι, για να μην τα «χαλάσουμε» και ξαναβράζουμε το ζουμί πού έμεινε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τα φύλλα αρμπαρόριζας· μην περιμένετε να «δέσει», γιατί η στέβια δεν είναι ζάχαρη, απλά να σωθεί λίγο και να μην είναι σαν νερό.
- Τέλος ξαναβάζουμε (προσεχτικά) στην κατσαρόλα τα ακτινίδια κι αφού πάρουν μια βράση, τα μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τα κενά με το «σιρόπι».
- Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφού κρυώσουν (ελέγχουμε αν τα καπάκια έχουν «ρουφηχτεί», ώστε να έχει γίνει η στεγανοποίηση), τα αποθηκεύουμε, μέχρι να έρθουν οι μουσαφιραίοι!!!