Πρέτσελ με 1 μονάδα από το αλεύρι! Το γνωστό γερμανικό πρέτσελ προσαρμοσμένο στην δίαιτα των μονάδων!
Συνταγή και φωτογραφία από: Δέσποινα Καλλεντζίδου
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή λάδι
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
Για το νερό:
- 2 κουταλιές σούπας σόδα μαγειρική
- Νερό
- Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
- Νερό χλιαρό όσο πάρει για μια ελαφρώς σφυχτή ζύμη (περίπου 500ml χλιαρό νερό)
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη στο νερό. Σε ενα μπολ βάζουμε αλεύρι, αλάτι & την διαλυμένη μαγιά με το νερό & ζυμώνουμε σιγά σιγά. Ρίχνουμε στη συνέχεια το βούτυρο/λάδι & το ξύδι & συνεχίζουμε το ζύμωμα πολύ καλά. Αφήνουμε να φουσκώσει 40-60 λεπτά σκεπασμένο…Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί & πάνω στον πάγκο πλάθουμε τα μπρέτσελ. Αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη σόδα & αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά & ρίχνουμε ένα ένα τα μπρέτσελ για περίπου ένα λεπτό. Βάζουμε πάλι στο ταψί, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι & ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις ή 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να κοκκινίσουν καλά (περίπου 15-20 λεπτά).