Τα διάφορα είδη φυτικού γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το γάλα καρύδας, είναι η ιδανική επιλογή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και επομένως δεν μπορούν να καταναλώσουν αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, το φυτικό γάλα «υστερεί» έναντι του ζωικού ως προς ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα 47 διαφόρων φυτικών ειδών γάλακτος (σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, βρόμης, ρυζιού, φουντουκιού, κάνναβης) σε ιώδιο και τα συνέκριναν με το αγελαδινό γάλα, το δημοφιλέστερο είδος ζωικού γάλακτος.
Όπως διαπιστώθηκε, στην πλειοψηφία τους τα φυτικά είδη γάλακτος είναι ιδιαίτερα «φτωχά» σε ιώδιο, με τα επίπεδα συγκέντρωσης στο συγκεκριμένο συστατικό να βρίσκονται περίπου στο 2% της ποσότητας που υπάρχει στο αγελαδινό.
Το ιώδιο είναι ένα συστατικό απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και ο ρόλος του είναι ιδιαιτέρως σημαντικός κατά την εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Παλαιότερη μελέτη, επίσης από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, έχει υποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου στην εγκυμοσύνη συνδέονται με χαμηλότερο IQ και λιγότερο ανεπτυγμένες δεξιότητες ανάγνωσης στα παιδιά έως και την ηλικία των 9 ετών.
«Ένα ποτήρι φυτικού γάλακτος παρέχει μόλις 2 mcg ιωδίου, ποσότητα πολύ μικρή για να καλυφθεί η ημερήσια πρόσληψη των 150 mcg που συνιστάται στους ενήλικες. Στην εγκυμοσύνη δε οι απαιτήσεις ανεβαίνουν στα 200 mcg την ημέρα» επισημαίνει η Μάργκαρετ Ρέιμαν, καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ.
Η Δρ Σάρα Μπαθ, διαιτολόγος και λέκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο, αναφέρει με τη σειρά της ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ καλές πηγές ιωδίου και επομένως όσοι τα αποφεύγουν πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν το συστατικό από άλλες τροφές, όπως το ψάρι και τα θαλασσινά, το αυγό, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί, το ψωμί, καθώς και το ιωδιούχο αλάτι.
Πηγή:http://www.onmed.gr