Η αποφυγή κατανάλωσης φυτικών ινών, σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου Crohn σε περίοδο 6 μηνών.
Των Τσάιτα Χρήστου, Σεμερτζίδου Ανυσίας, Ακριβιάδη Ευάγγελου
Δ’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) σχετίζεται με ανώμαλη απάντηση του βλεννογόνου στη μικροβιακή χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος. Αν και η διαιτητική λήψη φυτικών ινών επηρεάζει τη γαστρεντερική μικροβιακή χλωρίδα, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για το ρόλο των φυτικών ινών στη δραστηριότητα της ΙΦΝΕ. Μελετήσαμε τους παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση φυτικών ινών και τη σχέση αυτών με τις αναζωπυρώσεις της ΙΦΝΕ.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Συγκεντρώσαμε στοιχεία από μια διαιτητική έρευνα 26 τεμαχίων από 1619 συμμετέχοντες από το Crohn’s and Colitis Foundation of American Partners Internet Cohort (ν.Crohn 1130, ελκώδης κολίτιδα/αδιευκρίνιστη κολίτιδα 489). Οι συμμετέχοντες ήταν σε ύφεση με βάση δείκτη ενεργότητας της νόσου και ακολούθησε 6μηνη παρακολούθηση. Η αναζωπύρωση της νόσου σε 6 μήνες ορίστηκε σαν δείκτης ενεργότητας νόσου πάνω από τα φυσιολογικά όρια ύφεσης και/ή χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία λόγω ΙΦΝΕ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη διάρκεια νόσου, προηγούμενο ιστορικό χειρουργείου και προηγούμενη νοσηλεία για ΙΦΝΕ κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες. Ο κίνδυνος για αναζωπύρωση της νόσου διέφερε ανάλογα με τον τύπο της νόσου. Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες με νόσο Crohn με χαμηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών, αυτοί με την υψηλότερη κατανάλωση είχαν μικρότερη πιθανότητα αναζωπύρωσης της νόσου (adjusted odds ratios [OR], 0.58; 95% confidence interval [CI], 0.37-0.90). Οι συμμετέχοντες με νόσο του Crohn που ανέφεραν πως δεν απέφυγαν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να έχουν αναζωπύρωση της νόσου από εκείνους που απέφυγαν τη λήψη φυτικών ινών (adjusted OR, 0.59; 95% CI, 0.43-0.81). Δεν αναδείχθηκε σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και των αναζωπυρώσεων σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (adjusted OR, 1.82; 95% CI, 0.92-3.60).
Πηγή: http://www.onmed.gr