“Να είναι η ζωή σου γλυκιά σαν τη ζάχαρη!” σου εύχονται και λιώνεις σαν τη… ζάχαρη σε ένα καυτό φλιτζάνι σοκολάτα. Ό, τι το ωραίο, το αξιοθαύμαστο έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη γλυκιά ακαταμάχητη γεύση της. Απομακρύνει την πίκρα από τον πρωινό σου καφέ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα γλυκά ή τη λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος. Κι όμως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε το πραγματικό της και αρκετά πιο σκοτεινό πρόσωπο. Η ζάχαρη δεν έχει απλά πολλές θερμίδες, ούτε είναι έτσι απλοϊκά η βασική αιτία για ζαχαρώδη διαβήτη.
Σε σπρώχνει να μην μπορείς να πεις όχι σε όσα γλυκά κι αν συναντήσεις στο πέρασμά σου, προκαλεί μια ασίγαστη λαχτάρα για περισσότερο -και κατά κανόνα πιο ανθυιγιεινό- φαγητό, προκαλεί ραγδαία γήρανση του δέρματος και σε κάνει κυριολεκτικά ένα ράκος! Με τη βοήθεια της Διαιτολόγου Διατροφολόγου Τσαμπίκας Κοντογιάννου συνθέτουμε τις αναπάντεχες παρενέργειες της γλυκιάς ζάχαρης στο σώμα…
1. Η ζάχαρη σε μετατρέπει σε sugar junkie
“Όποιος τη δοκίμασε δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε περισσότερη. Η σχέση με τη ζάχαρη και τα γλυκά είναι για τους περισσότερους ανθρώπους παρόμοια με εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Η ζάχαρη προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που πυροδοτούν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, σαν τη ντοπαμίνη. Και όπως συμβαίνει και με τα ναρκωτικά, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοχή για τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη για να νιώθουν ευδιάθετοι” εξηγεί η διαιτολόγος.
Sweet Tip: Οπλίσου με υπομονή και μείωσε τις ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή σου σταδιακά. Ένα κουταλάκι στον καφέ, μαύρη άγλυκη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος, επιδόρπια με υποκατάστατα ζάχαρης. Οι ειδικοί εξηγούν πως η εξάρτηση από τη ζάχαρη χρειάζεται το λιγότερο μια εβδομάδα για να συνηθίσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα γλυκύτητας. Μετά θα δεις πως η υπερβολική ζάχαρη θα σου μοιάζει σχεδόν αποκρουστική.
2. H γλυκαντική ύλη σε κάνει αδηφάγο τέρας
Δεν φτάνει το γεγονός πως είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τις γλυκιές μας απολαύσεις, όσο δεν κάνουμε κάτι για αυτό, γινόμαστε και αχόρταγοι. Η κατανάλωση τακτικά μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, εμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να πει στο μυαλό σας ότι είστε πλήρεις. Η απόκτηση μερικών επιπλέον κιλών και ζώντας με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας για την ορθή λειτουργία της ορμόνης λεπτίνης. Ακολουθώντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σημαίνει ότι το σώμα αισθάνεται μόνιμα το αίσθημα της πείνας, ακόμα και όταν έχει υπερκαταναλώσει τροφή!
Honey Secret: Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς έντονη την ανάγκη για γλυκό, για παράδειγμα μια σοκολάτα, συνέχισε το περπάτημα. Μη σταματήσεις στο περίπτερο. Φρόντισε ο περίπατός σου να διαρκέσει για 15′ λεπτά. Έρευνα έχει δείξει πως το περπάτημα μειώνει τη λιγούρα για γλυκό κατά 12%!
3. Η ζάχαρη σε εξουθενώνει
Σου δίνει ενέργεια για λίγο. Έπειτα η λευκή κρυσταλλική λατρεμένη μας ζάχαρη σε κουράζει. Η ενέργεια που πήρες από μια σοκολάτα για παράδειγμα, σύντομα θα αντικατασταθεί από αδυσώπητη κόπωση. Η επιστήμη δείχνει ότι διαρκεί μόλις 30′ λεπτά ή λιγότερο από την πρόσληψη της ζάχαρης για να μετατραπεί αυτή σε ενέργεια. Αμέσως αισθάνεσαι αδυναμία και ακατάσχετη επιθυμία για περισσότερα γλυκά και συνεχίζεις έναν ακατάπαυστο φαύλο κύκλο!
Hidden Secret: Κι επειδή μπορεί να έχεις πει όχι στη ζάχαρη, αλλά να μην ξέρεις πού βρίσκεται κρυμμένη διάβασε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζεις. Υπάρχουν τρόφιμα ολικής, προϊόντα με όλες τις προδιαγραφές να αποτελούν μέρος μιας σωστής διατροφής που όμως τελικά έχουν ζάχαρη. Τι κάνεις; Δεν το βάζεις στο καλάθι αν δεν διαβάσεις τα συστατικά του.
4. Η ζάχαρη σε κάνει να αισθάνεσαι “down”
Τώρα θα μου πεις, έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα που μιλούν για την καλή σχέση της σοκολάτα με την ευεξία. Με μια υποσημείωση: οι διαιτολόγοι πάντα συνιστούσαν λογικές ποσότητες και ΠΑΝΤΑ μαύρη σοκολάτα, δηλαδή όχι επεξεργασμένη ζάχαρη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα συνδέει την εξαρτημένη σχέση με τα γλυκά με την κατάθλιψη, εξηγεί η κα. Κοντογιάννου.
Diet tip: Έχεις λατρεία με τα γλυκά. Μην το στερηθείς… απόλαυσέ το σήμερα. Από αύριο όμως φρόντισε να το αντικαθιστάς πότε-πότε με κάτι πιο υγιεινό όπως ένα μπολ με γιαούρτι, φρούτα και μέλι.
5. Καταστρέφει το πρόσωπό σου χειρότερα και από τον ήλιο
Κι όμως! Όσο πιο γλυκιά είναι η καθημερινή σου διατροφή, τόσο πιο απίθανο είναι κάποιος να σε αποκαλεί γλυκιά μου στο μέλλον. Το σάκχαρο στο αίμα μας συνδέεται με τις πρωτεΐνες οι οποίες σχηματίζουν επιβλαβείς νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, ή AGEs. Αυτά οι ανεπιθύμητοι εισβολείς επιτίθενται σε κοντινή απόσταση των πρωτεϊνών, καταστρέφοντας τις, συμπεριλαμβανομένων τις πρωτεϊνικές ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα συστατικά που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό αναφέρει η διαιτολόγος. Μπερδεύεσαι με τους τεχνικούς, επιστημονικούς όρους;
Άκουσέ το απλά: Το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης; Ξηρές, εύθραυστες πρωτεϊνικές ίνες που οδηγούν στις ρυτίδες και το κακώς διατηρημένο δέρμα. Τα AGEs προκαλούν την προώθηση της ανάπτυξης της εύθραυστης ανάπλασης του κολλαγόνου και την απενεργοποίηση των φυσικών αντιοξειδωτικών ενζύμων του σώματός σας. Αυτό ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι επιζήμια και γηράσκει το δέρμα συμπληρώνει.
6. Η ζάχαρη συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης.
Υπάρχει μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της χοληστερόλης. Μια μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι, μετά τον αποκλεισμό των ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, οι άνθρωποι με διαβήτη, οι άνθρωποι που ήταν εξαιρετικά υπέρβαροι, αλλά και εκείνοι που έτρωγαν τα υψηλότερα επίπεδα των προστιθέμενων σακχάρων, βίωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδα της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων , τα οποία είναι επικίνδυνα λιπίδια του αίματος, και χαμηλότερες τιμές της καλής (HDL) χοληστερόλης. Συμπερασματικά, η υπερφόρτωση της ζάχαρης θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στο συκώτι μας και να μας αυξήσει περισσότερο την κακή χοληστερόλη, ενώ επίσης αναστέλλει την ικανότητα του σώματός μας για να την αποβάλει.
7. Η ζάχαρη μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να θαμπώσει τη μνήμη σου και τελικά να σε οδηγήσει να ξεχάσεις. “Η νευροπαθολόγος Suzanne de la Monte, MD από το Brown University επινόησε τον όρο “διαβήτης τύπου 3″ διότι μετά από την ομάδα της, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τις συνδέσεις ανάμεσα στην αντίσταση στην ινσουλίνη με την υψηλή σε λιπαρά διατροφή και τη νόσο του Alzheimer. Στην πραγματικότητα, ο όρος Alzheimer υποδηλώνει μια μεταβολική ασθένεια, στην οποία η ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη και να παράγει ενέργεια έχει υποστεί βλάβη. Δηλαδή, είναι σαν να έχουν διαβήτη στον εγκέφαλο” επισημαίνει η κα. Κοντογιάννου.
Πηγή:http://www.tlife.gr