Η νηστεία είναι μια περίοδος όπου πολλοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.
Η αποχή από το κρέας δεν προκαλεί κάποια βλάβη στον οργανισμό και στον θυρεοειδή μας. Η περίοδο της νηστείας μπορεί μάλιστα να είναι και πολύ αναζωογονητική για τον οργανισμό μας.
Η συστηματική αποχή από το κρέας και ζωικών προϊόντων μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών ουσιών και μπορεί να δυσκολέψει κατά πολύ τον οργανισμό μας και πόσο μάλλον όταν το σώμα μας ήδη αγωνίζεται και παλεύει με μια αυτοάνοση ασθένεια.
Τι πρέπει να προσέξουμε στην διάρκεια της νηστείας, έτσι ώστε να μην βλάψουμε τον οργανισμό μας.
Τι θα πρέπει να προσέξουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;
Καθώς κατά την περίοδο της νηστείας πολλά άτομα απέχουν από κρέας και ζωικά προϊόντα, στρέφουν την προσοχή τους σε υποκατάστατα που συχνά είναι πλούσια σε σόγια. Η σόγια βάση ερευνών φαίνεται να δυσκολεύει την απορρόφηση θυροξίνης από το σώμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση της.
Ακόμα είναι καλό να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου. (για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ)
Άτομα που πάσχουν από χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι καλό να ελέγξουν αν υπάρχει κάποιο δεύτερο αυτοάνοσο όπως π.χ. κοιλιοκάκη (το οποίο θα τους δυσκολέψει στην κατανάλωση γλουτένης), κάποια αλλεργία(π.χ. σε ξηρούς καρπούς) ή δυσανεξία (δυσαπορρόφηση ) όπως π.χ. στη λακτόζη.
Ποιες ουσίες πρέπει να αναπληρώσουμε με την διατροφή μας την περίοδο της νηστείας και σε ποιες τροφές περιέχονται;
Πρωτεΐνες
Η αλήθεια είναι ότι κύρια πηγή πρωτεϊνών θεωρείται το κρέας, ωστόσο μπορούμε να δώσουμε στο σώμα μας τις απαραίτητες πρωτεΐνες καταναλώνοντας λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τα φυτικά τρόφιμα που ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες είναι
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, Brazilian nuts, φουντούκια)
Όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές)
Σπόροι (κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι)
Προϊόντα ολικής άλεσης (Κινόα, Αμάρανθος)
Λαχανικά όπως(Μανιτάρια, και διαφόρων ειδών λάχανα)
Βιταμίνη Α: Την βρίσκουμε σε λαχανικά όπως την γλυκοπατάτα, τα καρότα.
Βιταμίνη Β1: Η Βιταμίνη Β1 περιέχεται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να την αναπληρώσουμε, θα πρέπει να καταναλώσουμε ηλιόσπορους, Brazilian nuts, κάσιους, σουσάμι και φιστίκια. Όπως επίσης πολλά όσπρια.
Βιταμίνη Β2: Την βιταμίνη Β2 μπορούμε να την αναπληρώσουμε καταναλώνοντας αμύγδαλα, Ινδική καρύδα, μανιτάρια (champion) και λαχανικά όπως σπανάκι και σπαράγγια.
Βιταμίνη Β3: Μπορούμε να την λάβουμε καταναλώνοντας κολοκυθόσπορο, φιστικοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα (μπανάνα, σύκα, βερίκοκα).
Βιταμίνη Β5: Η Βιταμίνη Β5 βρίσκεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, φακές και λαχανικά όπως μανιτάρια και αρακά.
Βιταμίνη Β6: Αυτήν την βιταμίνη μπορούμε να την λάβουμε καταναλώνοντας αβοκάντο, καλαμπόκι και πιπεριά. Ακόμα κινόα, μπανάνες και σταφίδες.
Βιταμίνη Β12: Στην διάρκεια της νηστείας μπορεί να αναπληρωθεί η Βιταμίνη Β12 καταναλώνοντας χταπόδια, σουπιές, μύδια και άλλα μαλάκια. Ενδιαφέρον είναι ότι το ιπποφαές είναι μια καλή φυτική πηγή Βιταμίνης Β12.
Βιταμίνη Ε: Η ανάγκη του σώματος σε βιταμίνη Ε μπορεί να καλυφθεί καταναλώνοντας φουντούκια, σπορέλαιο και γλυκοπατάτες.
Βιταμίνη Κ: Θα την βρούμε μεταξύ άλλων στον μαϊντανό, στο σπανάκι και στα μανιτάρια .
Σίδηρο: Το σίδηρο κατά την αποχή από το κρέας μπορεί να αναπληρωθεί με κολοκυθόσπορους, αμάρανθο, κινόα. Μυρωδικά όπως κουρκουμά , μαϊντανό, βασιλικό και κανέλα. Όπως επίσης πράσινα λαχανικά π.χ. σπανάκι, ραδίκια, πράσα κ.α. όμως και όσπρια όπως οι φακές.
Ψευδάργυρο: Η ανάγκη σε ψευδάργυρο πέραν του κρέατος μπορεί να καλυφθεί με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, Brazilian nuts. Λαχανικά όπως Αβοκάντο και άγρια χόρτα.
Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί πέραν του κρέατος στο φασκόμηλο, στην βρώμη, στο σπανάκι, στην πιπερόριζα, στην τσουκνίδα και σε όσπρια.
Κάλιο: Σε όλα σχεδόν τα φρούτα υπάρχει άφθονο κάλιο. Βασικές φυτικές πηγές καλίου ωστόσο είναι μεταξύ άλλων η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, τα ακτινίδια και τα σύκα.
Φολικό Οξύ (Βιταμίνη Β9): Η ημερήσια ανάγκη σε Φολικό Οξύ μπορεί να καλυφθεί από φρούτα όπως φράουλες, λαχανικά όπως πράσινα φασολάκια, σέλινο και πράσινα σπαράγγια, όμως και ξηρούς καρπούς.
Πηγή hashimoto.gr