Για 12 κομμάτια
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού βρώμη αλεσμένη στο multi
- 1 μικρό μήλο ή ½ ολόκληρο
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρουκτόζη
- λίγη κανέλλα
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε φέτες και το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό (ίσα-ίσα να καλύπτει το μήλο), τη φρουκτόζη και λίγη κανέλλα.
- Μόλις μαλακώσουν τα μήλα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε στο multi.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το πολτοποιημένο μήλο, λίγο από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα και σιγά-σιγά τη βρώμη (όσο πάρει).
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό με κανέλλα που βράσαμε τα μήλα ή βρώμη. Ο στόχος είναι να βγει ένα ‘στεκάτο’ μείγμα.
- Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε από πάνω με άλλο φύλλο λαδόκολλας.
- Με πλάστη προσπαθούμε να κάνουμε το μείγμα μας ισοϋψές. Το πάχος το κανονίζουμε ανάλογα την προτίμησή μας.
- Βγάζουμε το πάνω μέρος της λαδόκολλας και με κουπ-πατ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
- Βάζουμε στο ψυγείο περίπου 1 ώρα για να σκληρύνουν.
- Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά χρησιμοποιώντας δυο μπισκότα κι ανάμεσα μηδενική μερέντα ή μηδενική μερέντα ανάμεικτη με κομποστοποιημένο μήλο. Αν θέλουμε επίσης, τα κάνουμε με επικάλυψη μηδενικής μερέντας ή μηδενικής μερέντας(ίση ποσότητα κακάο-φρουκτόζη και διαλύουμε με χλιαρό νερό μέχρι να γίνει κρέμα) ανάμεικτης με κομποστοποιημένο μήλο, ή με άσπρο γλάσσο (λεμόνι με φρουκτόζη).
Tips: Το μήλο το έκανα όπως συνήθως κάνω την κομπόστα, χωρίς όμως να βάλω ζάχαρη ή μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε κάποιο γλυκαντικό όταν βράζει το μήλο, ανάλογα τα γούστα κι αν θέλετε τα μπισκότα ακόμη πιο γλυκά. Το κομποστοποιημένο μήλο σε συνδυασμό με την κανέλλα δίνει ωραία ζουμερή γεύση και πιο έντονο άρωμα (και δε μου μύρισε καθόλου η βρώμη, που έχω κι ένα θέμα). Αν θέλουμε φροντίζουμε να αφήσουμε και κάποια πιο χοντροκομμένα κομμάτια μήλου για όσους προτιμούν πιο έντονη τη γεύση του μήλου.
Αποφύγετε την εναλλακτική της μηδενικής σοκολάτας ή της σοκολάτας με μια μονάδα. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της κουβερτούρας/σοκολάτας ζαχαροπλαστικής. Είναι η μόνη κατάλληλη για να έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
Παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική και η ευκολία της μαρμελάδας μήλου, το αποτέλεσμα με το ελαφρώς κομποστοποιημένο μήλο προσθέτει τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Και είναι και γρήγορο στην εκτέλεση το κομποστοποιημένο μήλο (περίπου 7-10 λεπτά).
Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να μην αλέσετε τη βρώμη ή να βάλετε ένα μέρος αλεσμένη βρώμη κι ένα μέρος με ολόκληρα κομμάτια βρώμης.
Αν δεν σας αρέσει πολύ η βρώμη μπορείτε να προσθέσετε λίγο κακάο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μπισκότο με ‘νερά’. Παραλλαγές: Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας μας π.χ. πορτοκάλι κτλ. ή αποξηραμένα φρούτα. Προσοχή! Αν χρησιμοποιήσουμε γλάσσο ή γέμιση με φρούτο να προσέξουμε να μην αναμείξουμε διαφορετικά φρούτα (άλλο στο μπισκότο κι άλλο στη γέμιση ή την επικάλυψη).