Λιανοί χοχλιοί βραστοί με 2 μονάδες από τα σαλιγκάρια και το λάδι! Είναι υπέροχος μεζές ούζου και ρακής και θεωρείται απαραίτητο πιάτο σε καλοκαιρινές ρακοσυνάξεις!
Υλικά:
- Λιανοί χοχλιοί
- Αλάτι
- Χυμός λεμονιού
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο νερό τους χοχλιούς να μαλακώσουν οι μεμβράνες
και οι άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχει το όστρακό τους. Βάζουμε λίγο νερό
να βράσει με αρκετό αλάτι (για δυο περίπου κούπες χοχλιούς έβαλα μια κοφτή
κουταλιά αλάτι). Πλένουμε τους χοχλιούς και ελέγχουμε αν κάποιος δεν είναι ζωντανός.
Μόλις βράσει το νερό τους ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε να ξαναπάρουν βράση. Προσοχή, γιατί φουσκώνει το νερό υπερβολικά. Αδειάζουμε
το νερό και τους ξαναπλένουμε. Τους βάζουμε σε κρύο νερό με λίγο αλάτι τώρα και
τους βράζουμε για 10- 15 λεπτά από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Δοκιμάζουμε πόσο δύσκολα βγαίνουν πριν τους αποσύρουμε.
Αν βγαίνουν πολύ εύκολα θέλουν λίγο βράσιμο ακόμη. Όταν είναι έτοιμοι αδειάζουμε
το νερό και τους σερβίρουμε.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και τους περιχύνουμε ή το
βάζουμε σε ένα μπολ και βουτάμε ένα ένα χοχλιό όταν το βγάλουμε από το κέλυφός
του.