Τι πρέπει να κάνει κανείς με το φαγητό που περισσεύει; Η επικρατέστερη λογική είναι ότι πρέπει να το βάλει στο ψυγείο, αφού όμως το αφήσει να κρυώσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Η λογική πίσω από αυτό το «πρέπει» βασίζεται σε διάφορες θεωρίες, οι πιο ευρέως διαδεδομένες εκ των οποίων είναι ότι αφ΄ ενός αφήνοντας το φαγητό να κρυώσει με αργό ρυθμό ελαττώνονται οι πιθανότητες να χαλάσει, αφ΄ ετέρου εάν μπει το φαγητό καυτό στο ψυγείο, θα επηρεάσει με κάποιον τρόπο την κυκλοφορία του κρύου αέρα και θα το χαλάσει.
Καμία από τις δύο δεν είναι αληθινές, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ, ό,τι περισσεύει πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο αμέσως μόλις τελειώσει το σερβίρισμα – και σίγουρα εντός δύο ωρών από το τέλος του μαγειρέματος, όποια εποχή του χρόνου κι αν είναι.
Η FDΑ εξηγεί ότι κάθε 30 έως 40 λεπτά μπορεί να διπλασιάζονται τα επίπεδα των βακτηρίων που περιέχουν τα τρόφιμα, καθώς και ότι πολλές εξάρσεις τροφικών δηλητηριάσεων σχετίζονται με μαγειρεμένο κρέας που αφέθηκε με τις ώρες εκτός ψυγείου.
Σε γενικές γραμμές, τα βακτήρια που μολύνουν τα τρόφιμα αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 4,4 έως 60 βαθμούς Κελσίου, γι΄ αυτό και η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να είναι κάτω από 4,4 βαθμούς. Όταν, δε, η ποσότητα του φαγητού είναι μεγάλη, πρέπει να μοιράζεται σε μικρότερα δοχεία για να γίνει πιο γρήγορα η ψύξη του.
Εννοείται, τέλος, ότι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό πάνω από μία φορά, διότι και αυτή η συνήθεια μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Πηγή άρθρου: http://ygeia.tanea.gr/