Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Τα αίτια πολλά! Από τη μια το πρότυπο του τέλειου σώματος με τις τέλειες αναλογίες από τα μοντέλα. Από την άλλη η άσκηση ψυχολογικής βίας από συνομίλικους και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει πολλούς με διάφορους τρόπους. Ας δούμε όμως λίγο κάποιες από τις διαταραχές αυτές και έτσι να έχουμε όλοι το νου μας…
Νευρική Ανορεξία: τα άτομα με νευρική ανορεξία έχουν “δαμάσει” την ανάγκη τους για φαγητό σε τέτοια επίπεδα που πολλές φορές αγκίζει το όριο του επικίνδυνου. Και όλο αυτό απορρέει από την ανάγκη τους να αποδέιξουν ότι μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σωματικού τους βάρους. Κοιτάνε το είδωλό τους στον καθρέφτη και πάντα βλέπουν μια φιγούρα με παραπανίσια κιλά. η νευρική ανορεξία δίνει τα σημάδια της στην συμπεριφορά (παντα το φαγητό κόβεται σε πολύ μικρά κομματάκια, υπερκινητικότητα, χρήση καθαρτικών και μυστικότητα-τάση να κρυφτούν), στο σώμα (υπερβολική απώλεια βάρους, ζαλάδες-λιποθυμίες, μόνιμη άισθηση του κρύου, μείωση οστεικής μάζας και στις γυναικές διακοπή της εμμηνου ρήσης) και στην ψυχολογία του ασθενούς (φόβος αύξησης σωματικού βάρους, μεταπτώσεις στην διάθεση, δυσλειτουργία στην αντίληψη της πραγματικής εικόνας του σώματος τους και τέλος άρνηση προς το πρόβλημα) .
Υπερφαγία/Παχυσαρκία: τα άτομα αυτά καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα (το λεγόμενο “τρώω συνέχεια γιατί νομίζω ότι πεινάω συνέχεια”). Αισθάνονται ντροπή για αυτό που κάνουν, πράγμα που φαίνεται και στην συμπεριφορά τους. Μια λεπτή γραμμή τους χωρίζει από τη νευρική βουλιμία και αυτό που διαφοροποιεί αυτά τα δύο ειναι ότι τα άτομα που πάσχουν από υπερφαγία ΔΕΝ καταφεύγουν μετά στη λύση του να προκαλούν εμετό αποβάλοντας έτσι την τροφή που κατανάλωσαν. Τα σημάδια της υπερφαγίας είναι τα εξής: τρώνε γρήγορα και πολύ (σχεδόν αμάσητη τροφή), τρώνε μέχρι να νιώσουν άσχημα, τρώνε μόνο λόγω αμηχανίας των καταστάσεων που βιώνουν, έχουν συναισθήματα ντροπής και θλίψης μετά, νιώθουν αδυναμία να αποβάλουν το φαγητό που κατανάλωσαν, αντικοινωνικότητα, και απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο.
Νευρική Βουλιμία: τα άτομα αυτά αμέσως μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού καταφεύγουν είτε σε εμετό είτε σε χρήση καθαρτικών είτε σε πολύωρη γυμναστική (πολλές φορές και σε όλα τα παραπάνω). Είναι δύσκολο για κάποιον να δει ότι κάποιος πάσχει απο νευτρική βουλιμία απλά γιατί ο ασθενής δεν παρουσιάζει απότομη απώλεια βάρους.. Τα σημάδια της είναι τα εξής: στην συμπεριφορά (υπερφαγία και εμετός, υπερβολική χρήση καθαρτικών, μυστικότητα και απόφυγή να βρέθει με κόσμο), στο σώμα (συχνές αλλαγές βάρους, κακή κατάσταση του δέρματος, κούραση και υπνηλία), στην ψυχολογία (εμμονή με το φαγητό, επεισόδια υπερφαγίας, διατάρξη στην αντίληψη του σωματικού βάρους, κυκλοθυμία, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση).
Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχολικές ασθένειες και χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και παρακολούθησης. Πολλές φορές οι ασθενείς θεωρούν λανθασμένα ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους, το ίδιο και ο οικογενειακός περίγυρος. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
Ας είμαστε όλοι ενημερωμένοι … Κι ας μην ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοηθεία όταν αυτό είναι απαραίτητο για την υγεία μας!!!!!