Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι για να βελτιώσετε την υγεία σας.
Είναι σημαντικό όμως να αντικαταστήσετε τις πρωτεΐνες που λαμβάνετε από ζωικές τροφές με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο για όσους κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, όπως οι καπνιστές, όσοι πίνουν αλκοόλ, είναι υπέρβαροι ή σωματικά αδρανείς.
Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία 131.000 συμμετεχόντων στη μελέτη Nurses’ Health Study για περίοδο 30 χρόνων και σύγκριναν τις επιδράσεις της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών πρωτεϊνών.
Διαπίστωσαν ότι αρκεί η αντικατάσταση μιας μικρής ποσότητας πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και ειδικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος από φυτικές πρωτεΐνες για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.
Όσο μεγαλύτερη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών αντικαθιστάτε με φυτικές, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια (φασόλια, φακές) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πρωτεΐνες και προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Αντί να προχωρήσετε σε ολική αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές, η οποία δύσκολα εφαρμόζεται μακροπρόθεσμα, κάντε μικρές αλλαγές τις οποίες μπορείτε να τηρείτε σε σταθερή βάση.
Για παράδειγμα, σε πολλές συνταγές μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με κόκκινα φασόλια. Το πρωινό σας μπορεί να είναι κρέμα βρόμης με ψιλοκομμένα καρύδια, αντί για ομελέτα με αυγά και αλλαντικά. Στις σαλάτες, αντί τυριού ή αλλαντικών, προσθέστε όσπρια ή ξηρούς καρπούς και στα σάντουιτς αβοκάντο ή χούμους.
Αντί για ζωικό βούτυρο, επιλέγετε βούτυρο ξηρών καρπών, όπως φιστικοβούτυρο ή ταχίνι.
Τέλος, όταν θέλετε να φάτε κρέας, επιλέγετε πουλερικά και ψάρια, τα οποία δεν συνδέθηκαν στην παρούσα μελέτη με πρόωρο θάνατο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Πηγή: onmed