9 Συμβουλές για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε!
Όλοι έχουμε προσπαθήσει κατά καιρούς να μπούμε σ’ ένα πρόγραμμα διατροφής, προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας ταλαιπωρούν. Πολλές φορές όμως αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει, γιατί απογοητευόμαστε και θεωρούμε πως ο στόχος που έχουμε θέσει είναι ανέφικτος. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα στηρίζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και στην άσκηση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες συμβουλές που συμβάλλουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση του νέου, επιθυμητού βάρους.
1) Υπομονή
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος που έχει στόχο να χάσει βάρος, εφόσον η απώλεια βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
2) Επιμονή
«Ο επιμένων νικά»! ‘Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό αφού θα υπάρξουν εβδομάδες που η ζυγαριά δεν θα «ξεκολλάει» και ας αντιστέκεστε στους πειρασμούς.
3) Διαχωρίστε τη σωματική από τη συναισθηματική πείνα
Δεν είναι λίγες οι φορές που λίγο ή πολύ ξεσπάμε στο φαγητό. Είτε γιατί είμαστε αγχωμένοι, είτε γιατί έχουμε μαλώσει με τους δικούς μας ανθρώπους βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό αναζητώντας συνήθως συγκεκριμένα τρόφιμα, που είναι γλυκά, λιπαρά και αλμυρά (πχ τσιπς, πάστες κλπ.). Υπάρχουν κάποια κριτήρια ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τη σωματική από τη συναισθηματική πείνα. Η σωματική πείνα αυξάνεται σταδιακά, συμβαίνει αρκετές ώρες ύστερα από ένα γεύμα, είναι γενική, δηλαδή είναι σχετική με οποιοδήποτε τρόφιμο και οδηγεί σε αίσθημα ικανοποίησης. Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής, δε σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα, εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και οδηγεί σε αίσθημα ενοχής και ντροπής. Αν λοιπόν πιστεύετε πως η πείνα που νιώθετε είναι συναισθηματική και όχι σωματική, αναζητήστε τα αίτια μέσα σας και όχι στο πιάτο σας.
4) Γυμναστείτε
Δεν είναι απαραίτητο να πληρώνετε κάθε μήνα συνδρομή στο γυμναστήριο ειδικά αν τα χρήματα δε σας περισσεύουν. Μπορείτε όμως να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας στις κοντινές αποστάσεις – αντί για το αυτοκίνητο επιλέξτε να πάτε με τα πόδια ή το ποδήλατό σας, αντί για ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες προτιμήστε τις κανονικές σκάλες, να πηγαίνετε τακτικά για μπάνιο και κολύμπι το καλοκαίρι κλπ.
5) Καυτερά φαγητά
Εντάξτε στη διατροφή σας τα μπαχαρικά, έτσι μπορείτε να αυξήσετε την τροφική θερμογένεση, δηλαδή τις θερμίδες που καταναλώνετε για κάποιες ώρες μετά το γεύμα. Ειδικά ή καψαϊκίνη, μία ουσία που περιέχεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά, φαίνεται από έρευνες πως προάγει τον κορεσμό, μειώνει την όρεξη και αυξάνει την τροφική θερμογένεση. Βέβαια, τα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές (πχ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος, γαστρίτιδα κλπ) θα πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο ή να τα αποφεύγουν.
6) Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, αυξάνουν την τροφική θερμογένεση, και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και την καρκινογένεση, αφού αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στα κύτταρα.
7) Νερό
Είναι απαραίτητη η κατανάλωση περίπου 2 λίτρων την ημέρα γιατί συμβάλλει στην ενυδάτωση, στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και στην καλή λειτουργία του εντέρου όπου ως επί το πλείστον απορροφάται. Φυσικά τα άτομα που γυμνάζονται θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο.
8) Όχι σε στερητικές δίαιτες
Πολλές φορές, προκειμένου να χάσουμε γρήγορα βάρος, καταφεύγουμε σε στερητικές δίαιτες, όπου αναγκαζόμαστε να αποκλείουμε από τη διατροφή μας τρόφιμα ή και ομάδες τροφίμων (πχ υδατάνθρακες) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανυπομονούμε η δίαιτα να τελειώσει και ν’ αρχίσουμε πάλι τις ατασθαλίες.
9) Προτιμήστε ένα βραδινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού και παράλληλα αυξάνει την τροφική θερμογένεση με αποτέλεσμα να βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα όσπρια, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα ψάρια.