Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν χάνετε βάρος, αν και τρώτε «υγιεινά»; Μήπως υπερεκτιμάτε ορισμένες τροφές και… τους δίνετε να καταλάβουν; Οκτώ υγιεινές τροφές που μπορούν να μετατραπούν σε διατροφικές παγίδες
Διαφημίζονται κατά κόρον ως «υγιεινές και νόστιμες» επιλογές για να «διατηρήσετε την σιλουέτα σας». Είναι η εύκολη λύση, ειδικά αν δεν έχετε χρόνο για ένα κανονικό γεύμα. Είναι όμως και η ενδεδειγμένη; Μάλλον όχι, μιας και οι πλειοψηφία αυτών είναι πλούσιες σε θερμίδες. «Οι μπάρες δημητριακών είναι η τελευταία μόδα και μάλιστα διαφημίζονται από καλλίγραμμες γυμνάστριες», αναφέρει ο κ. Ζουρδός. «Συγγνώμη που θα χαλάσω το όνειρο όσων βαριούνται την γυμναστική, αλλά αν θέλετε να φαίνεστε σαν μία γυμνάστρια είναι απαραίτητο να γυμνάζεστε και έντονα. Μπορείτε να το κάνετε και τρώγοντας μπάρες δημητριακών αλλά δεν είναι εκεί το μυστικό”, προσθέτει.
Γιαούρτια με φρούτα
Είναι γνωστά και ως «επιδόρπια γιαουρτιού» και για τον περισσότερο κόσμο αποτελούν μια καλή (και γλυκιά) εναλλακτική ενός παγωτού με λιγότερες θερμίδες. Δεν είναι όμως πάντα έτσι, καθώς αρκετά από αυτά είναι πλούσια σε ζάχαρη και δεν αποτελούν και την πιο σωστή επιλογή, τουλάχιστον από πλευράς θερμίδων.”Αυτά τα γιαούρτια είναι θερμιδικές βόμβες. Αν κάποιος δεν ασκείται – ή ασκείται λίγο – καλό είναι να αποφεύγονται”, αναφέρει ο κ. Ζουρδός.
Ενεργειακά ποτά
Καταναλώνονται κατά κόρον πριν ή μετά από την προπόνηση ή ακόμα και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώθουμε πεσμένοι και θέλουμε κάτι για να μας τονώσει. Είναι όντως ενεργειακά ποτά. Αρκεί όπου «ενέργεια» να βάλετε τη λέξη «θερμίδες». “Τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά είναι μία απόδειξη του πού μπορεί να φτάσει το marketing. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένδεια ενέργειας. Ένα κιλό λίπους έχει επτά χιλιάδες θερμίδες και όλοι μας έχουμε πολύ περισσότερο από αυτό στο σώμα μας. Καμιά φορά όμως το νευρικό μας σύστημα είναι κουρασμένο και η καφεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Ένας δυνατός σκέτος καφές, ο οποίος περιέχει καφεΐνη μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο νευρικό σύστημα, χωρίς τις θερμίδες του ενεργειακού ποτού”, εξηγεί ο κ. Ζουρδός
Light προϊόντα
Η συνήθεια αρκετού κόσμου να «μεγεθύνει» την ευεργετική επίδραση ορισμένων προϊόντων και η οποία φυσικά ενισχύεται από τις αντίστοιχες διαφημιστικές καμπάνιες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια απώλειας βάρους. «Πολλοί θεωρούν ότι η ουσία της δίαιτας είναι να καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένα ‘μαγικά’ προϊόντα», αναφέρει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος . «Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προϊόντων, είναι τα light. Όμως εδώ πέφτουν στην παγίδα του να θεωρήσουν ότι τα light προϊόντα δεν έχουν θερμίδες», προσθέτει. Τα light προϊόντα μπορεί να έχουν μειωμένα ποσοστά λίπους ή ακόμα και καθόλου λίπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα χάνουν και όλες τους τις θερμίδες. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, επομένως η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί εύκολα να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Σύνθετοι υδατάνθρακες
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αρκετές «αγαπημένες» τροφές για όσους ακολουθούν μια προσεγμένη τροφή (φασόλια, πατάτες, μπανάνες, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, ψωμί), όμως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. «Σύνθετος υδατάνθρακας δεν σημαίνει απαραίτητα ανώτερος από έναν απλό. Μιλάμε στην ουσία για διαφορές στην χημική σύσταση. Απλός υδατάνθρακας είναι η φρουκτόζη, απλός είναι και η γλυκόζη. Το πώς διαχειρίζεται ο οργανισμός μας αυτούς τους δύο τύπους υδατάνθρακα είναι πολύ διαφορετικό. Αντίστοιχα σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν διαφορετική μεταβολική επίδραση μεταξύ τους. Σύνθετος δεν σημαίνει καλύτερος σε καμία περίπτωση», λέει σχετικά ο κ. Ζουρδός.
Μέλι
Είναι νόστιμο, συνδυάζεται ιδανικά με πολλές τροφές δίνοντάς τη γλυκιά γεύση που όλοι αγαπάμε και αποτελεί μια πιο light εκδοχή της ζάχαρης. Ή μήπως όχι; «Διατροφικά, το μέλι είναι πολύ φτωχή τροφή που, εκτός από την τιμή, ελάχιστα διαφέρει από την ζάχαρη ενώ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές», λέει ο κ. Ζουρδός. «Το μέλι έχει εξαιρετική γεύση και είναι μία τροφή που κουβαλάει αρκετή ιστορία, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας τυφλώνει στα συμπεράσματά μας ως προς το αν είναι μία πραγματικά ωφέλιμη τροφή», προσθέτει.
Ελαιόλαδο
Το άλφα και το ωμέγα της μεσογειακής διατροφής είναι σε κάθε περίπτωση μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Όπως αναφέρει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, «Είναι καλύτερη λύση από το βούτυρο αλλά δεν παύει να είναι λίπος. Το περισσότερο δεν είναι και καλύτερο, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε πόσο καταναλώνουμε, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά».
«Καλά, και τι να κάνω; Να μην τρώω τίποτα;», θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα. Είναι όλες οι τροφές εν τέλει «ένοχες» για κάτι; Μπορεί. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε υπερβολές. «Τίποτα δεν έχει φωτοστέφανο υγείας και εν τέλει δεν υπάρχουν αθώα ή ένοχα τρόφιμα. Υπάρχουν βλαβερές και υγιεινές ποσότητες σε συνάρτηση με το πλαίσιο ζωής», καταλήγει ο κ. Ζουρδός.