Προσπαθείς να γυμνάζεσαι και να τρως υγιεινά όσο μπορείς. Δυστυχώς όμως ο μεταβολισμός σου, το κάψιμο θερμίδων και οι προσπάθειές σου να χάσεις βάρος επιβραδύνονται χωρίς καν να το αισθάνεσαι. Παρακάτω είναι 8 λόγοι που μπορεί να συμβάλουν σε αυτό.
Δεν πίνεις αρκετό νερό
Το σώμα σου χρειάζεται υγρά για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Όταν δεν έχει τα απαιτούμενα υγρά, επιβραδύνει τις λειτουργίες του με αποτέλεσμα να μην καίει όσες θερμίδες θα μπορούσε να κάψει. Επίσης, πολλές θερμίδες καίγονται όταν το σώμα σου προσπαθεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του κρύου νερού που κατανάλωσες στους 37º Κελσίου. Οπότε, όταν πίνεις ζεστό νερό με λεμόνι ή τσάι δεν είναι τόσο καλό από πλευράς μεταβολισμού όσο όταν πίνεις κρύο νερό.
Δεν παίρνεις συμπληρώματα βιταμίνης D
Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά στο σώμα σου, επιβραδύνεται η απώλεια βάρους και τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (η ορμόνη που σε κάνει να πεινάς) αυξάνονται. Επειδή συνήθως είναι δύσκολο να πάρεις αρκετή βιταμίνη D μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνεις, είναι καλό να παίρνεις ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D τουλάχιστον τους μήνες από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, κατά τους οποίους δεν εκτίθεσαι στον ήλιο τόσο πολύ για να παράγεις τη βιταμίνη με φυσικό τρόπο από το δέρμα σου.
Κάνεις μόνο αερόβια γυμναστική
Σίγουρα η γυμναστική είναι πολύ σημαντική για να κρατάς το μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, εάν επιδίδεσαι μόνε σε αερόβια γυμναστική – τρέξιμο, περπάτημα, spinning, κλπ., δεν αναπτύσσεις τον απαραίτητο μυϊκό ιστό που θα βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σου. Ξεκίνα με το να συμπεριλαμβάνεις και προπόνηση με αντιστάσεις για να ανεβάσεις την κατανάλωση θερμίδων ακόμα περισσότερο.
Συνηθίζεις να κάνεις μεταμεσονύκτια σνακ
Πολλοί διαιτολόγοι δίνουν μεγάλη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να τρως ανά τακτά διαστήματα για να μην επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν αφήνεις να περάσουν αρκετές ώρες μεταξύ των γευμάτων σου είναι καλό για το μεταβολισμό σου. Κάποιοι διαιτολόγοι προτείνουν να αφήνουμε να περάσουν 12 ώρες πριν ξαναφάμε. Γι’ αυτό, όταν κολατσίζεις πολύ αργά το βράδυ και μετά τρως πρωινό, αυτό είναι κακό για το μεταβολισμό σου.
Έχεις κόψει την καφεΐνη από τη διατροφή σου
Η καφεΐνη μπορεί να τονώσει το μεταβολισμό σου. Χωρίς να κάνεις υπερβολική κατανάλωση, η καθημερινή κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων τσαγιού ή καφέ μπορεί να βοηθήσει το μεταβολισμό σου να λειτουργεί στα ύψιστα επίπεδα.
Δεν κοιμάσαι αρκετά
Άτομα που στερούνται τον ύπνο σε τακτική βάση τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από τα άτομα που κοιμούνται αρκετά τα περισσότερα βράδια. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να απορυθμίσει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα, κάνοντάς σε να πεινάς και να τρως περισσότερο. Οι διαιτολόγοι προτείνουν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Έχεις συνέχεια στρες
Το να αισθάνεσαι άγχος δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και κακό για το μεταβολισμό σου. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος και όταν ενεργοποιείται, το σώμα σου είναι πιο πιθανό να μπει σε διαδικασίες αποθήκευσης λίπους.
Τρως τρόφιμα με φυτοφάρμακα ή χρησιμοποιείς πλαστικά σκεύη
Εάν πιστεύεις ότι τα κάνεις όλα σωστά αλλά δεν έχεις καμία πρόοδο σε σχέση με την απώλεια βάρους, έλεγξε τα τρόφιμα που καταναλώνεις και ιδιαίτερα τι φυτοφάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τους. Κάποιες από τις χημικές ενώσεις που λέγονται obesogens και που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά και στα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους.