Ριζότο Με Αρακά Και Λεμόνι με 4 μονάδες από το ρύζι, το βούτυρο, τον αρακά και το τυρί!
Υλικά για 4 άτομα:
400 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1700 ml ζωμό λαχανικών (για σπιτική συνταγή δείτε εδώ)
100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με λίγο ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατίζουμε πολύ ελαφρά γιατί ο ζωμός περιέχει αλάτι, και σταδιακά, μόλις βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο-λίγο όλο το ζωμό.
Μόλις το ρύζι μαλακώσει προσθέτουμε τον αρακά, τον δυόσμο, το τυρί, το λεμόνι και το ξύσμα. Το σημαντικό είναι να κατεβάσουμε το ριζότο την κατάλληλη στιγμή: το ρύζι πρέπει να κρατάει ελαφρά και στην όψη να μοιάζει με πηχτή σούπα, αφού τα υγρά του θα απορροφηθούν και θα σφίξει μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Tips
*Aντί για δυόσμο μπορούμε να βάλουμε άνηθο ή μαϊντανό.
*Αντί για ρύζι μπορούμε να βάλουμε κριθαράκι και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο κριθαρότο.